Nocna owsianka "A la Dubajska Czekolada"
Składniki na jedną porcję:
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (dowolnego
rodzaju)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu
klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
- 25 g mlecznej czekolady (lub
drobinek czekoladowych)
- 25 g pasty pistacjowej
- 2 łyżeczki kataifi
- Orzechy pistacjowe (posiekane,
do dekoracji)
Przygotowanie:
- W misce
lub słoiku wymieszaj płatki owsiane, mleko, ekstrakt waniliowy i miód.
- Przykryj
naczynie i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aby płatki wchłonęły mleko
i zmiękły.
- W
międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, aż stanie się gładka i
płynna.
- Połącz
pastę pistacjową z kataifi, dokładnie mieszając. Powstałą masę delikatnie
wyłóż na wierzch owsianki.
- Polej
całość rozpuszczoną czekoladą, a następnie posyp posiekanymi pistacjami
dla dekoracji i dodatkowego smaku.
- Owsiankę
wstaw do lodówki na noc, aby składniki idealnie się połączyły i nabrały
odpowiedniej konsystencji.
- Podawaj
owsiankę zimną lub, jeśli preferujesz, lekko podgrzaną, by czekolada znów
stała się płynna.
Nocna owsianka „A la Dubajska Czekolada” to luksusowe
śniadanie inspirowane smakami Bliskiego Wschodu. Połączenie mlecznej czekolady,
pasty pistacjowej i delikatnych włókien kataifi nadaje jej wyjątkowy, deserowy
charakter. To danie nie tylko zachwyca bogactwem smaku, ale także prostotą
przygotowania, dzięki czemu sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i w
wyjątkowych chwilach.



Komentarze
Prześlij komentarz